Signs&Safety_DEF_PMS.png
SignCompliance Woordmerk_Red_Zwart Outline

Kwaliteit leidingmarkering: wat moet u beslist weten

In Nederland zijn er wetten en normen die voorschrijven dat leidingen met gevaarlijke stoffen gemarkeerd moeten worden. Dit noemen we leidingmarkering. Op deze markeringen staat informatie die bijdraagt aan de veiligheid van werknemers, aannemers en hulpdiensten. Men zou er dus van uit moeten kunnen gaan dat deze informatie altijd voorhanden is; herkenbaar en leesbaar.

Er zijn echter nogal wat factoren die kunnen zorgen voor kwaliteitsproblemen bij leidingmarkeringen. Factoren die niet alleen de kwaliteit van de leidingmarkering beïnvloeden, maar ook de invloed van leidingmarkering op uw leidingen. In deze gratis white paper, die in samenwerking met 3M tot stand is gekomen, beschrijven we de meest voorkomende problemen en geven u ook aan hoe het wél kan.

Het niet correct of onvoldoende markeren van leidingen is in strijd met de huidige wet- en regelgeving. Het niet weten wat zich in de leidingen bevindt, kan aanzienlijke risico's opleveren voor werknemers, bezoekers en hulpdiensten. Daarom moet deze informatie altijd beschikbaar, herkenbaar en leesbaar zijn. Er zijn echter diverse factoren die kunnen leiden tot problemen met de kwaliteit van leidingmarkeringen. Deze factoren hebben niet alleen invloed op de kwaliteit van de markeringen zelf, maar ook op de effectiviteit van de markeringen op uw leidingen.

1. Omgevingsomstandigheden:

  • Temperatuur: Extreem hoge of lage temperaturen kunnen de lijm van markeringen aantasten, waardoor ze loslaten of vervagen.
  • Vochtigheid en chemische blootstelling: Contact met water, olie of chemische stoffen kan de duurzaamheid van markeringen verminderen.

2. Fysieke beschadigingen:

  • Mechanische slijtage: Leidingmarkeringen kunnen beschadigd raken door wrijving, stoten of krassen, wat hun leesbaarheid vermindert.
  • UV-straling: Langdurige blootstelling aan zonlicht kan de kleuren van markeringen doen vervagen, wat de herkenbaarheid vermindert.

3. Plaatsing en onderhoud:

  • Onjuiste plaatsing: Markeringen die op moeilijk zichtbare of ontoegankelijke plekken worden aangebracht, kunnen hun nut verliezen.
  • Gebrek aan onderhoud: Regelmatige inspectie en vervanging van versleten of beschadigde markeringen zijn essentieel voor het behoud van hun effectiviteit.

4. Kwaliteit van de markeringen:

  • Materiaalkeuze: Het gebruik van ongeschikte materialen kan leiden tot snelle slijtage en verlies van leesbaarheid.
  • Drukkwaliteit: Slecht gedrukte markeringen kunnen van meet af aan slecht leesbaar zijn.

5. Compliance en bewustwording:

  • Regelgeving: Niet alle bedrijven zijn even goed op de hoogte van de specifieke eisen voor leidingmarkeringen in hun sector.
  • Training van personeel: Werknemers moeten zich bewust zijn van het belang van duidelijke markeringen en getraind worden in het herkennen en rapporteren van problemen.

Conclusie: Om de risico’s die samenhangen met niet-gemarkeerde of slecht gemarkeerde leidingen te minimaliseren, is het van cruciaal belang om aandacht te besteden aan de genoemde factoren. Door te investeren in kwalitatief hoogwaardige markeringen, regelmatige inspecties en onderhoud, en het trainen van personeel, kan de veiligheid voor iedereen gewaarborgd worden.

referentie projecten

client-profile.png

Gate LNG Terminal

Gate LNG Terminal hecht veel belang aan milieu, veiligheid en gezondheid en voert een strikt beleid. Blomsma Signs & Safety is om die reden begin 2015 begonnen met een inventarisatie bij Gate LNG Terminal, met het doel om in kaart te brengen welke veiligheidssignalering aanwezig en benodigd is. Vanuit deze studie is een signaleringsplan opgesteld en zijn prioriteiten bepaald voor de reconstructie van de veiligheidssignaleringen.

De eerste fase betrof het op orde brengen van de leiding- en tankmarkeringen, het verwijderen van oude, verweerde markeringen en het aanbrengen van nieuwe markeringen op logische posities. Aansluitend is hetzelfde gerealiseerd voor de nieuwe insteekhaven voor de bunkering van LNG voor de scheepvaart.

 

Lees meer>>

client-profile.png

TAQA Energy Gasopslag Bergermeer

Tijdens de bouw is er voor de locatie van TAQA Energy Boekelermeer (Compressorstation) en Bergermeer (Puttenveld) door ons een gedetailleerd signplan opgesteld, welke na een grondige evaluatie is gerealiseerd. Centraal in het plan stond de koppeling tussen wettelijke voorschriften voor veiligheids- en gezondheidssignalering en de fysieke behoefte van de gebruiker, de doelgroep waarvoor de signalering wordt geïmplementeerd.

 

Lees meer>>

Leidingmarkering expert

Download de white paper